Κορίτσα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό κατά τον 15ο αιώνα. Στο βιβλίο του ’’η Κορίτσα’’, ο Παν. Αραμπατζής αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Κορίτσας ‘’προήρχοντο από την περιοχή της Τριφύλλας , όπου είναι κτισμένο το ‘’σπίτι του διαβάτη’’ και ήταν κτηνοτρόφοι’’. Οι πρώτοι λοιπόν αυτοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν, σε μια τοποθεσία πλησίον της Γυναικείας μονής, όπου δημιούργησαν έτσι τον πρώτο οικισμό, που στην πορεία του χρόνου έγινε μεγάλο χωριό. Για την ονομασία του χωριού, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αραμπατζή υπάρχουν τρείς εκδοχές. Βάσει της πρώτης , το όνομα Κορίτσα , προήλθε από τις μοναχές, τις καλόγριες, τις κόρες που ζούσαν στο Μοναστήρι, που υπήρχε στο μέρος που είναι σήμερα ο Ναός του Αγίου Νικόλαου του Νέου. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι η λέξη Κορίτσα έχει σλαβική προέλευση και είναι σύνθετη από τις λέξεις Κόρι+τσα, που σημαίνει , κόρι ή γκόρι = ψηλό μέρος και τσα = τόπος , τουτέστιν γκόρι+τσα = ψηλό μέρος σε βουνό. Η Τρίτη εκδοχή έχει ως εξής : ‘’Η λέξις Κορίτσα είναι ‘’παρωνύμιον’’ εκ της λέξεως Κορίτσα, ως συμβαίνει και εις το παρωνύμιον Κλειτσός εκ της λέξεως Κλειστός. Η λέξις Κορίτσα είναι γένους θηλυκού εκ της λέξεως ο Κορίτσας- η Κορίτσα. Η λέξις Κορίστας είναι εξελληνισμένος τύπος εκφοράς της ιταλικής λέξεως ‘’CORISTA’’ , η οποία σημαίνει ‘’χορωδός, τονοδότης’’. Παράγεται δε εκ της ιταλικής ‘’CORO’’ η οποία σημαίνει χορωδία . Η λέξις CORO παράγεται εκ της Λατινικής λέξεως CHORYS, η οποία σημαίνει χορός η δε λέξις CHORYS εκ της αρχαίας ελληνικής λέξεως ‘’ΧΟΡΟΣ’’ ήτοι : χορός- chorus-coros-coritsa. Επομένως το ριζικόν της λέξεως Κορίτσα είναι ελληνικόν. Στις παραπάνω εκδοχές να προσθέσουμε και μια τέταρτη, σύμφωνα με την οποία το χωριό ονομάσθηκε Κορίτσα, επειδή τα κορίτσια, δηλ, οι μοναχές του Μοναστηριού έψαλλαν πολύ υπέροχα με αποτελέσματα οι μελωδίες να ακούονται σε όλη την γύρω περιοχή που ήταν διεσπαρμένο το χωριό.


Ο Φουρνιώτης

0 Απαντήσεις για... for “ Κορίτσα Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο