Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Ο
σημερινός Ναός του Αγίου Νικολάου Κορίτσας κτίσθηκε το 1952 στο σημείο που υπήρχε το καθολικό του παλιού Μαναστηριού, που είχε κτισθεί το 1282. Τα εγκαίνια του περικαλλούς αυτού ναού τελέσθηκαν στις 2 Αυγούστου 1975, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κ. Δαμασκηνό.

Εντός του Ναού υπάρχει παρεκλήσιο του Ευαγγελιστού Λουκά που λειτουργεί ως Μουσείον – κειμηλιοθήκη. Στο χώρο αυτό φυλάσσονται, ως αμύθητος θησαυρός ευλογίας, << Το χέρι του Ευαγγελιστού Λουκά από τον αγκώνα μέχρι το μετακάρπιο, τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, λειψανοθήκες με μικρά αποτμήματα ιερών λειψάλων της Αγίας Μαρίνης, του ιερού Χρυσοστόμου και άλλων αγίων καθώς και ιστορικά σιγίλλια, παλαιά εκκλησιαστικά και λειτουργικά βιβλεία, ιερά σκεύη, σταυροί εθλογίας, ευαγγέλια, χρυσοκέντητος επιτάφιος, χειρογραφίες ανέκδοτες ακολουθίες και άλλα κειμήλια, τα οποία θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς. Στο χωριό εκτός του Ναού του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, υπάρχουν ακόμη, ο ιερός Ναός της Αγίας Άννας που βρίσκεται στη θέση Τριφύλλα σε μια τοποθεσία που είναι κτισμένο και το ξακουστό << σπίτι του διαβάτη >>, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλάρι.

Ο Άι Λιάς που είναι χτισμένος στην κορυφή του δάσους Κρί, ο Άγιος Αθανάσιος που σήμερα δεν υφίσταται, και ξωκλήσι του Οσιομάρτυρος Κυπριανού του Νέου του εκ Κορίτσης καταγόμενου, που είναι χτισμένο στην παλιά τοποθεσία του Σταυροπηγιακού Να΄δρίου της Παναγίας, σ’ένα πργματκά υπέροχο τοπίο.


Ο Φουρνιώτης

0 Απαντήσεις για... for “ Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο