Οι Μεμβράνες της Κορίτσας Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


Ο
ι μεμβράνες της Κορίτσας σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αραμπατζή, γράφτηκαν μεταξύ της 13ης Μαρτίου 846 μ.χ, και 31ης Δεκεμβρίου του 846 ή 847 μ.χ., επί πατριαρχίας Μεθοδίου της Κων/λης. Άγνωστο είναι όμως πώς βρέθηκαν στην γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα.
Ο κ. Αραμπατζής αναφέρει στο βιβλίο του << ΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΑΙ Της ΚΟΡΙΤΑΣ Ευρυτανίας >>. Όφείλομεν να κατονομάσωμεν τας Μεμβράνας ταύτας, ως σπαράγματα του Σημαδοφώνου Ευαγγελισταρίου της Κορίστης…εσπάραξε ταύτας ο Επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων Διονύσιος ο Λαρισσαίος γράψας εν ενθυμήμασι: Έις μνημόσυνον αιώνιον – 1282.
Επίσης οι μεμβράνες αυτές κατατάσσονται στους παλαιότατους κώδικες που χαρακτηρίζονται με την επιστημονική ονομασία << CODIKEW VETUSTISSIMI >>. Σε αυτές συναντώνται και τα έντεκα μουσικά εκφωνητικά σημεία της βυζαντιακής Παρασημαντικής ( Εκκλησιαστικής Μουσικής ). Οι μεμβράνες αυτές είναι συμαντικές για την επιστήμη της Παλαογραφίας και για την μελέτη της Βυζαντινής Μουσικής.



Μεμβράνη ( 900 - 1100 μ.χ)
 


Πάλι εκείνο το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι μεμβράνες αποτελούν πηγή ιστορικής έρευνας καθώς φωτίζονται άγνωστες πτυχές της εκκλησιαστικής ιστορίας, όπως: Η τιμή ως Αγίου προ του Σχίσματος του Οσίου Βενεδίκτου του β’, αλλά και η αναφορά ότι ο Όσιος Ιάκωβος χειροτονήθηκε επίσκοπος.



Ο Φουρνιώτης

0 Απαντήσεις για... for “ Οι Μεμβράνες της Κορίτσας Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο